Καλιτσούνια

Υλικά:
1 φλυτζάνα λάδι
1 φλυτζάνα γιαούρτι
1 αυγό
1 1/2 φακελάκι μπέικιν
1 1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
Το χυμό μισού πορτοκαλιού
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο σηκώσει για να γίνει η ζύμη
μαλακή που να μην κολλά όμως γιατί θα ανοίξουμε φύλλο)

 Γέμιση:

1 (και κάτι) κιλό μυζήθρα γλυκιά
1 φλυτζάνα ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1-2 αυγά (εξαρτάται από την μυζήθρα:στην πολύ φρέσκια-ημέρας- βάζουμε λιγότερα
γιατί περιέχει αρκετή υγρασία)

Εκτέλεση:

1.Ζύμη: Ανακατεύουμε το λάδι με το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αυγό και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέικιν.
2.Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1-2 ώρες.
3.Γέμιση: Περνάμε την μυζήθρα από την μηχανή του πουρέ ή την πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σχεδόν σαν κρέμα και ρίχνουμε την ζάχαρη την κανέλα και τα ανάλογα αυγά. Η πυκνότητά της πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην πέφτει από το κουτάλι.(Εδώ δοκιμάζουμε κιόλας κι αν θέλουμε προσθέτουμε ζάχαρη, κανέλα κ.λ.π.).
4.Ανοίγουμε φύλλο-όχι πολύ λεπτό- και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια μεγέθους πιάτου από φλυτζανάκι του καφέ(το φύλλο αυτό είναι "εύθραυστο" και βγάζουμε 3-4 φυλλαράκια κάθε φορά).
5.Βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά από το μίγμα της μυζήθρας την στρώνουμε όμορφα και ανασηκώνουμε γύρω-γύρω το φυλλαράκι "τσιμπώντας" με τον δείκτη και τον αντίχειρα ώστε να δημιουργηθεί το γνωστό λυχναράκι.
Εναλλακτικά ανασηκώνουμε το φυλλαράκι ώστε να σκεπάσει την μυζήθρα και να σχηματίσει ισόπλευρο τρίγωνο.
6.Τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας ή καλά λαδωμένο.
7.Αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 180 °C μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια τους (εγώ τα βάζω στην πρώτη θέση της σχάρας του φούρνου ξεκινώντας από τη βάση του).  


 [ΠΙΣΩ]         
                                                                                                            Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων  


   

Comments