Σούστα

Η σούστα είναι ο χορός της αγάπης όπου οι χορευτές σχηματίζουν ζευγάρια και χορεύουν αντικρυστά με πολλές φιγούρες. Οι μουσικές μελωδίες που συνοδεύουν τη σούστα διατηρούν τον πυρρίχιο ζωηρό χαρακτήρα αλλά έχουν εξελιχθεί σε πιο ευαίσθητα μουσικά ξόμπλια (στολίσματα) και συνοδεύονται από τις αντίστοιχες μαντινάδες,χορεύεται από ένα ή περισσότερα ζευγάρια (άνδρας με γυναίκα) .

Ο τρόπος με τον οποίο χορεύεται το καταμαρτυρεί. Χορευτές και χορεύτριες, εναλλάξ, πιασμένοι από τις παλάμες στο ύψος των ώμων με τους αγκώνες λυγισμένους, σχηματίζουν ημικύκλιο. Αφού χορέψουν έναν κύκλο χωρίζονται σε δύο ομάδες (ανδρών και γυναικών), η μία απέναντι από την άλλη σε απόσταση περίπου τριών μέτρων. Στη συνέχεια οι άνδρες πλησιάζουν τις γυναίκες και μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας χορευτικός διάλογος. Χορευτικές επαφές και χωρίσματα, περάσματα και αγκαλιάσματα, πλησιάσματα και απομακρύσματα, συνθέτουν έναν όμορφο και ερωτιάρικο χορό.Αντικριστά ο άνδρας με τη γυναίκα δίνουν τη μάχη της κατάκτησης, του έρωτα, της αγάπης. Ο άνδρας με ζωηρές κινήσεις των χεριών και γεμάτα ανδρισμό και πόθο βήματα προσπαθεί να την κάνει να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του. Εκείνη με ναζιάρικα χαριτωμένα πηδηματάκια, με όμορφες απαλές κινήσεις των χεριών και παθιάρικες κλίσεις του κεφαλιού πότε τον ενθαρρύνει και πότε τον απογοητεύει. Άλλοτε τον πλησιάζει και του δίνει ελπίδα και άλλοτε τον αποφεύγει.

Τη συνοδευτική μουσική, με ρυθμό που βασίζεται σε μέτρο 2/4, αποδίδουν λύρα ή βιολί με λαούτο ή μαντολίνοασκομπαντούρα στα ορεινά).

Η λύρα θέλει μερακλή κι ο μερακλής δοξάρι

κι η σούστα θέλει όμορφο και ταιριαστό ζευγάρι

[ΠΙΣΩ]