ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΞΥΓΑΛΟ
Υλικά:
- 6-8 αγκινάρες
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 2 καρότα
- Λίγο άνηθο ή
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 150 gr ξύγαλο ή άλλο κρεμώδες τυρί
- ¼ κούπας (60ml περίπου) χυμό λεμονιού
- Προαιρετικά, 1-2 φυλλαράκια από φρέσκο σκορδάκι
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Σε μια κατσαρόλα μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια (κομμένα σε ροδέλες) με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα και τα καρότα σε ροδέλες. Αλατίζουμε.
Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε να μαλακώσουν αρκετά. Λίγο πριν να γίνουν, προσθέτουμε τον άνηθο και το σκορδάκι ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά στο βαθμό που μας αρέσουν και να μείνει το φαγητό μας με λίγο ζουμάκι.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το ξύγαλο με το χυμό λεμονιού να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε όσο ζουμάκι μπορούμε να πάρουμε για να αραιώσει αρκετά το μείγμα. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να πάει παντού και αποσύρουμε από το μάτι πριν ξαναπάρει βράση. Σερβίρουμε μετά από 5-10 λεπτά, αλλά είναι εξαιρετικό και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
- Το ξύγαλο είναι κρεμώδες τυρί με υπόξινη γεύση και ελαφρά κοκκώδη υφή. Μπορεί να αντικατασταθεί στη συνταγή με άλλα κρεμώδη τυριά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ήδη την έχουμε δοκιμάσει με πηκτόγαλο Χανίων με εξαιρετικά αποτελέσματα.
- Αντί να προσθέσουμε την κρέμα του τυριού μέσα στην κατσαρόλα, μπορούμε να αφήσουμε το πιάτο σκέτο (τότε πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του στο μαγείρεμα) και να προσθέσουμε μια γερή κουταλιά ξύγαλο σε κάθε πιάτο στο σερβίρισμα.
- Όπως έχω ξαναγράψει, εγώ συνηθίζω τις ντόπιες αγκινάρες με τα αγκάθια που είναι στα καλύτερά τους την Άνοιξη. Εδώ περιγράφεται αναλυτικά το καθάρισμά τους. Επειδή εμείς αφήνουμε και μέρος των φύλλων στις αγκινάρες και όχι μόνο τις βάσεις τους, οι 6-8 αγκινάρες που γράφω στα υλικά είναι αρκετές για τις παραπάνω αναλογίες. Αν βάλουμε σκέτες βάσεις (φρέσκιες ή κατεψυγμένες) θα αυξήσουμε την ποσότητά τους.
- Το πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως «ζεστή σαλάτα» στη μέση του τραπεζιού ή ως ορεκτικό.
Πηγή : Cretangastronomy.gr