Καλιτσούνια με χορταρικά

Υλικα:

Ζύμη

  • Αλεύρι ανάλογα πόσα θέλουμε και η ποσότητα
  • 1/2 χυμό λεμονιού
  • Λίγο αλάτι
  • Λάδι λίγο παραπάνω από το φλιτζάνι του καφέ
  • Λίγο κρύο νερό


Γέμιση

  • Σπανάκι .η ότι χορταρικό μας αρέσει
  • 1με 2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι
  • ½ κούπα τσαγιού τραχανά τον οποίο τον έχουμε μουλιάσει για να φουσκώσει σε χλιαρό νερό [προαιρετικά χρησιμοποιούμε τραχανά ]
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα κάποιο τυρί γευστικό πχ.παρμεζάνα ,κεφαλοτύρι κ.τ.λ.

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε κομματάκια αφού προηγουμένως έχουμε βγάλει τις ρίζες. Το μαραίνουμε σε μία κενή κατσαρόλα για 5 λεπτά, το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σ’ ένα μπολ. Εκεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το λάδι και τ’ ανακατεύουμε. Μ’ έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε μέγεθος πιάτου τσαγιού. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο μας με μία κουταλιά της σούπας γέμιση, από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει τα διπλώνουμε, τα κλείνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές ή τα ψήνουμε στο φούρνο, για 30-40 λεπτά, στους 180 C. Αν τα ψήσουμε στο φούρνο, τα αλείφουμε πριν με χτυπημένο αυγό και προσθέτουμε σισάμι.


Εκτέλεση Ζύμης

Βάζουμε σε μπολ όσο αλεύρι χρειαζόμαστε ανάλογα με την ποσότητα γέμισης.

Στύβουμε μέσα το μισό χυμό λεμονιού και λίγο ακόμα από το υπόλοιπο των λεμονιών ,λίγο αλατάκι,το λάδι,και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο κρύο νερό όχι παραπάνω από μία κούπα.

Ζυμώνουμε να έχουμε μία ζύμη λεία και εύπλαστη .Την πλάθουμε σε μπαλάκια όσο ένα μικρό πορτοκάλι και τα δουλεύουμε με το χέρι το κάθε μπαλάκι .

Παίρνουμε όλα τα μπαλάκια τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστούν αμέσως μετά ανοίγουμε φύλλο πολύ λεπτό με τον πλάστη ,κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε ,η μισοφέγγαρο ,βάζουμε μία κουταλιά γέμιση και το κλείνουμε με ένα πιρούνι

Γέμιση

Παίρνουμε το σπανάκι το καθαρίζουμε το πλένουμε το ψιλοκόβουμε ,το αλατίζουμε και σε σουρωτήρι το στύβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά.


Κόβουμε ψιλά ψιλά όλα τα χορταρικά κρεμμυδάκια φρέσκα ,κρεμμύδι ξερό,,βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και τα μαραίνουμε μόλις γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια προσθέτουμε το σπανάκι,τον γλυκό τραχανά που έχουμε μουλιάσει 2 κουταλιές τις σούπας,αν δεν έχουμε τραχανά προσθέτουμε 2 κουταλιές τις σούπας σιμιγδάλι για να τραβήξει τα υγρά και να σφίξει η γέμιση.Προσθέτουμε και το τυρί ,ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο και να γεμίζουμε τα καλτσούνια

Φτιάχνουμε τα καλτσούνια μας και τα τηγανίζουμε .Μπορούμε να τα βάλουμε σε στρώσεις σε σκεύος να τα σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη κάνοντας στρώση ,λίγο αλεύρι στρώση ξανά μεμβράνη και ξανά το ίδιο μέχρι να τελειώσουν και τα διατηρούμε στην κατάψυξη

Όταν είναι να τα τηγανίσουμε τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να παραμένουν ελαφρώς παγωμένα μην χάσουν το σχήμα και τηγανίζουμε με καυτό λάδι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά .Καλή επιτυχία !!.

ΠΙΣΩ

Πηγή: https://mageirikikaisintages.blogspot.com/