Γαμοπίλαφο

Υλικά

  • 2 κιλά ζυγούρι ή αρνί
  • Νερό
  • Ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα ή μισό μισό
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κουταλιά στακοβούτυρο
  • Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε εκδηλώσεις που κάνουμε στο σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυο ειδή κρέατος, ζυγούρι και κόκορα ή χωριάτικο κοτόπουλο. Στους γάμους όμως και σε πολύ μεγάλες συνεστιάσεις χρησιμοποιούν μόνο ζυγούρι ή αρνί. Προσωπικά, δεν θεωρώ απαραίτητο το δεύτερο είδος, αν το κρέας μας είναι καλής ποιότητας θα μας δώσει εξαιρετικό ζωμό. Ένα μυστικό για νόστιμο ζωμό είναι το κρέας μας να είναι με οστό.

Θα πλύνουμε πολύ καλά τις μερίδες το κρέας. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας με αρκετό νερό σε δυνατή θερμοκρασία. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρούς.

Ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ψήνουμε για 1,5 – 2 ώρες ανάλογα με το κρέας ,μέχρι να ψηθεί . Αφαιρούμε το κρέας σε μια πιατέλα και αλατίζουμε.

Σουρώνουμε το ζωμό για να μην έχει κοκαλάκια και ξανά βάζουμε να βράσει, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι. Προσθέτουμε το ρύζι σε αναλογία 3 ζωμό ένα ρύζι.

Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το βούτυρο που έχουμε κάψει σε ένα κατσαρολάκι (αν ο ζωμός μας είναι αρκετά πλούσιος δεν είναι απαραίτητο το βούτυρο).

Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και προορατικά ελάχιστο ξύσμα λεμονιού. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για πέντε λεπτά πριν σερβίρουμε.

Tips

Ξέρετε πως πετυχαίνουν την τέλεια αναλογία των υγρών του πιλαφιού σε μεγάλες εκδηλώσεις; Μόλις βράσει το ζουμί το αποσύρουν από τη φωτιά (για να σταματήσει ο βρασμός) και ρίχνουν μέσα το ρύζι όλο μαζί στο κέντρο της κατσαρόλας, ώστε να κάνει ένα βουναλάκι που να προεξέχει λίγο από το υγρό.

Αυτή είναι η απολύτως σωστή αναλογία. Απίστευτο; Δοκιμάστε το κι εσείς στο σπίτι σας και θα με θυμηθείτε!

Το έμαθα και εγώ στο χωριό από ανθρώπους (μάστορες στο είδος τους) που καλούσαν οι γονείς του ζευγαριού στους γάμους για να μαγειρέψουν το γαμοπίλαφο για 1000 και 1500 καλεσμένους.

Καλή επιτυχία!!!


Πηγή: https://www.kritikes-geuseis.gr/

ΠΙΣΩ