Στάκα με αυγά

ΥΛΙΚΑ

  • Αυγά
  • 2 κουταλιές στάκα για κάθε αυγό
  • Ελάχιστο αλάτι (γιατί η στάκα είναι αλμυρή)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο ή στακοβούτυρο

Επί το έργον:

1ος τρόπος

Σε τηγανάκι βάζουμε τη στάκα και την ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να βγάλει λίγο βούτυρο. Τότε σπάμε τα αυγά και με ένα κουτάλι και τα αλατίζουμε ελάχιστα πάνω από τον κρόκο. Τα περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει προκύψει, ώστε να αποκτήσουν μια λευκή μεμβράνη πάνω από τον κρόκο και να πήξει το ασπράδι.Εν ανάγκη, τα σκεπάζουμε ώστε να αποκτήσουν τη μεμβράνη με τη βοήθεια του ατμού που θα δημιουργηθεί.

Μπορεί κατά την παρασκευή της στάκας να έχει αφαιρεθεί όλο το βούτυρο. Τότε προσθέτουμε λίγο λάδι ή λίγο στακοβούτυρο όταν τη βάλουμε στο τηγανάκι και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.


2ος τρόπος

Τηγανίζουμε κανονικά τα αυγά σε λάδι ή σε στακοβούτυρο και στο σερβίρισμα προσθέτουμε σε κάθε πιάτο 1-2 κουταλιές στάκα.

Τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα συνοδεύουμε με βραστά χόρτα εποχής ή πράσινη σαλάτα

Παρατηρήσεις:

1) Η στάκα υπάρχει πια σε όλα τα καταστήματα που πουλούν κρητικά προϊόντα και διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο. Εκτός από τα αυγά, νοστιμίζει λαδερά, πίτες και πάνω από ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι ή ντάκο.Ακόμη κι αν η τσίπα είναι δυσεύρετη, στάκα μπορείτε να βρείτε.

2) Προτιμώ τον 1ο τρόπο γιατί η στάκα είναι πιο νόστιμη ζεστή κατά τη γνώμη μου.

3) Ο κρόκος πρέπει να είναι ρευστός. Είναι μοναδικός ο συνδυασμός του κρόκου με στάκα και ζυμωτό ψωμί!

4) Στάκα λέγεται από πολλούς και η τσίπα. Ακόμη και σκέτη τσίπα να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα των αυγών η γεύση είναι εξαιρετική. Με τη ζεστασιά βγαίνει το στακοβούτυρο μέσα στο οποίο τηγανίζονται τα αυγά!

Πηγή: Cretangastronomy.gr

ΠΙΣΩ