Υλικά:
Α. Για την κλασική ομελέτα (για 26 νούμερο τηγάνι)
Προαιρετικά λίγο τριμμένο τυρί (ό,τι έχουμε με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα) ή 2-3 κουταλιές γάλα
Β. Για την light εκδοχή (24 νούμερο τηγάνι, αντικολλητικό)
Επί το έργον:
Α. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ραβδάκια κανονικού πάχους, όπως συνηθίζουμε στις ομελέτες μας.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τις τηγανίζουμε κανονικά, να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.Δεν χρειάζεται να γίνουν τραγανές.
Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να περιμένουν.
Αδειάζουμε το περισσότερο ελαιόλαδο από το τηγάνι και σ’ αυτό που μένει προσθέτουμε το απάκι κομμένο σε κύβους . Το ροδίζουμε απ’ όλες τις μεριές. Ωστόσο σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και το γάλα ή το τυρί (αν βάλουμε) . Ξανααδειάζουμε τις πατάτες στο τηγάνι και τις στρώνουμε.
Περιχύνουμε και με τα αυγά και περιμένουμε να στερεοποιηθούν και να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
Με ένα καπάκι αναποδογυρίζουμε την ομελέτα και την αφήνουμε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά. Τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Β.Για τη light εκδοχή:
Τρίβουμε τις πατάτες στον τρίφτη της ντομάτας και τις αλατίζουμε ελαφρά.
Βάζουμε να κάψει το ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.
Προσθέτουμε το απάκι σε κυβάκια.Το τηγανίζουμε και αυτό.
Περιχύνουμε με τα αυγά χτυπημένα και αλατισμένα. Περιμένουμε να γίνει η ομελέτα μας από την μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε όπως παραπάνω.
Παρατηρήσεις:
Πηγή:Cretangastronomy.gr