Στάκα

Υλικά:

  • 1 κιλό στάκα
  • 5 έως 8 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 κουτάλι γλυκού αλάτι
  • λίγο κρύο νερό

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη στάκα, σε πολύ χαμηλή φωτιά.

2. Μόλις λιώσει αρχίζουμε και την ανακατεύουμε συνεχώς, πολύ αργά, με σύρμα ή κουτάλα και πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.

3. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε το αλάτι και στη συνέχεια, κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι.

4. Καθώς αρχίζει να βράζει, κι ενώ ανακατεύουμε, σιγά - σιγά θα ξεχωρίσει το βούτυρο από τη στάκα.

5. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη και σβήνουμε το μάτι, χωρίς να απομακρύνουμε τη κατσαρόλα από αυτό. Προσοχή μη μας κολλήσει.

6. Όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία σουρώνουμε το βούτυρο σε γυάλινο βάζο και απολαμβάνουμε την στάκα μας!

Λίγα μυστικά ακόμα:

Στάκα, εκτός Κρήτης όπου βρίσκεται πολύ εύκολα, μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα που πολούν κρητικά προϊόντα. Η στάκα έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά στο μαγείρεμα, ανάλογα την ποιότητα της. Έτσι, μπορεί να μην ξεχωρίσει το βούτυρο, έστω και μετά από αρκετό ψήσιμο. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να αυξήσουμε τη ποσότητα του αλευριού (γι'αυτό και στα υλικά γράφω 5 έως 8 κουταλιές) ή να ρίξουμε στη βραστή κρέμα λίγο κρύο νερό. Αν παρόλαυτά πάλι δεν ξεχωρίσει (πολύ σπάνια συμβαίνει αυτό!) μην ανυσυχήσετε, σβήστε το μάτι, αφήστε τη να κρυώσει τελείως και ξαναβράστε το μίγμα από την αρχή!

Ακόμα δεν μπορώ να αποφασίσω αν είναι τυρι ή απλά ένα άλλο γαλακτοκομικό προιόν. Μαζευουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά .Οταν μαζέψουν μιά ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετες μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού.Ετσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και είναι το περίφημο στακοβούτυρο ενώ οι ασπρη και πυκτή μάζα των πρωτείνων ειναι η διάσημη στάκα .Θα την απολαύσετε με αβγά ,με μακαρόνια , πιλάφι ή και σε πίτες .

ΠΙΣΩ

Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων