Ιερό Κορυφής Κορακιά

Πληροφορίες

Πάνω από το χωριό Ατσιπάδες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου απλώνεται μια πολύ όμορφη σειρά από κορυφές με ψηλότερη εκείνη της Κουρούπας. Η οροσειρά της Κουρούπας απλώνεται από δύση προς ανατολή χωρίζοντας τα χωριά της κοιλάδας του Αγίου Βασιλείου από αυτά της παραλιακής ζώνης, καθορίζοντας παράλληλα και τη βλάστηση αλλά και το κλίμα. Τα άκρα της Κουρούπας είναι απότομα και οριοθετούνται από δύο μεγάλα και επιβλητικά φαράγγια, του Κουρταλιώτη και του Κοτσιφού. Πέρα από την κορφή της Κουρούπας υπάρχουν κι άλλες μικρότερες κορφές αλλά πολύ όμορφες.

Μία από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές είναι η κορφή του Κορακιά ακριβώς πάνω από τις Ατσιπάδες. Το τοπωνύμιο Κορακιάς υπάρχει σε πολλά μέρη σε όλη την Κρήτη και σημαίνει το μέρος που έχει κοράκια. Από μακριά ο Κορακιάς φαίνεται πολύ επιβλητικός πάνω από το χωριό και ξεχωρίζει με το απότομο σαν καρφί σχήμα του. Από κάθε πλευρά της η κορφή έχει απότομο γκρεμό και μόνο από τη νότια πλευρά της είναι εύκολη η πρόσβαση. Την επιβλητική αυτή προεξοχή της γης που είναι σα φυσικό φρούριο επέλεξαν από τα αρχαία χρόνια οι Μινωίτες σαν τόπο λατρείας τους και λειτούργησε σαν ιερό κορυφής.

Το λατρευτικό ιερό κορυφής του Κορακιά είναι από τα τελευταία που επισκέφτηκε η αρχαιολογική σκαπάνη και ακόμα και σήμερα παραμένει στην αφάνεια. Το ιερό εντοπίστηκε το 1895 και ανασκάφηκε το 1989 από τον αρχαιολόγο Alan Peatfield από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών. Μερικά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά καμία πινακίδα που να εξηγεί τι υπήρχε στην περιοχή ούτε και υπάρχει δρόμος που να φτάνει ακριβώς εκεί. Στον Κορακιά πλησιάζει ένας πρόχειρος χωματόδρομος που ανηφορίζει από τις Ατσιπάδες στα ορεινά βοσκοτόπια της Κουρούπας αλλά είναι πολλές οι διακλαδώσεις και οι παράδρομοι που ο εντοπισμός του σωστού δρόμου είναι δύσκολη υπόθεση. Η θέα από το ιερό κορυφής είναι πανέμορφη και ανεμπόδιστη και φτάνει μέχρι αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Κείμενο - Φωτογραφίες Χριστόφορος Χειλαδάκης

Πηγή: 🥇⭐Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵🏊 - Ιερό Κορυφής Κορακιά cretanbeaches.com