Ιερό Κορυφής Πισκοκέφαλου

Πληροφορίες

Ο λόφος στα Κατρίνια της περιφέρειας του Πισκοκέφαλου Σητείας φιλοξένησε ένα από τα σπουδαιότερα Ιερά Κορυφής της Μινωικής Κρήτης, όπου πιστοί από τις γύρω περιοχές έρχονταν για να υμνήσουν τις θεότητες τους και να αποθέσουν τα αφιερώματα τους, κάτι σαν τα σημερινά τάματα της Χριστιανικής πίστης. Στην ίδια περιοχή έχουν εντοπιστεί και τρία λατρευτικά σπήλαια, όπως ακριβώς και σε άλλα ιερά κορυφής της Κρήτης (π.χ. Γιούχτας, Πύργος Τυλίσου, κα).

Ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων το 1952 έφερε στο φως τα σπουδαιότερα ως τότε ευρήματα μινωικής πηλοπλαστικής. Δυστυχώς τον είχαν ήδη προφτάσει και οι αρχαιοκάπηλοι που είχαν βρει ειδώλια, που τα πούλησαν στη μαύρη αγορά- μερικά από αυτά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν. Ανάμεσα στα πολλά ευρήματα διακρίνουμε ανδρικά και γυναικεία ειδώλια με περίτεχνη κόμμωση που έδωσε στους ερευνητές πολύτιμα στοιχεία για την εξωτερική εμφανιση των μινωιτών.

Επίσης βρέθηκαν πολλά ζώδια, αγγεία, χάντρες και ασυνήθιστα πολλοί πήλινοι σκαραβαίοι. Επίσης εξέχουσα θέση έχουν οι μικρογραφίες ιερών κτιρίων με το μινωικό διπλό κέρατο στο γείσο τους.

Πηγή: 🥇⭐Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵🏊 - Ιερό Κορυφής Πισκοκέφαλου cretanbeaches.com